krako-71
Robinia
białe, wytrawne
WINIARZ
Wiktor Szpak
WINNICA
Winnica Jasiel
REGION, KRAJ
Podkarpacie, Polska
SZCZEP
muscat odesski, sigerrebe

Kupaż muscata i sigerrebe. Orzeźwiający, uwodzi zwiewnością. Pojawiają się nuty korzenne, ciemniejsze, równoważące lekkość, dodające pikanterii. Bogaty aromat, jasny, słomkowy kolor. Pochodzi z pionierskiej serii win naturalnych winnicy Jasiel.

Ocena Mariusza Kapczyńskiego

Sigerrebe i muscat odesski. Wino atrakcyjne, aromatyczne. W dyskretnej grze między odmianami prym zdaje się wieść muscat. W ustach również aromatyczne i korzenne, pestkowo-goryczkowe. W finiszu jest wyraziście ziołowe i – tak, tak! – w tonacji kwiatów akacji (nazwa wina nieprzypadkowa?). To coś dla zwolenników aromatyczności i lekkiej, korzennej egzotyczności smaków. Powstało w ilości około 1 tys. litrów.

Wiktor Szpak
Wiktor Szpak wraz z żoną Elwirą pochodzą z podkarpackiej Jareniówki, gdzie założyli winnicę tarasową Jasiel. Powstała ona dzięki ogromnej determinacji Wiktora i dzięki jego talentom projektanckim i winiarskim - cieszy tak oko, jak i podniebienie. W ubiegłym sezonie Państwo Szpakowie odważyli się wykorzystać ogromne walory siedliska i zrobić wino naturalne na niespotykaną jak dotąd w Polsce skalę. Z wielką przyjemnością dodaliśmy je do kolekcji Krako Slow Wines. Uprawa winnicy Jasiel obejmuje m. in. muscat odeski, sigerebe, cabernet rondo.