Rigopohar
Rigopohar
białe, wytrawne
WINIARZ
Pók Tamás
WINNICA
Sikhegy
REGION, KRAJ
Eger, Węgry
SZCZEP
furmint, harslevelu

Jedno z dwóch białych win Poka w naszej kolekcji. Niebywały aromat i smak, wino złożone, tęgie. Odnaleźć można nuty ziołowe i miodowe. Intrygujące kombinacją aromatów.

Ocena Mariusza Kapczyńskiego, vinisfera.pl
Mamy tu odmiany furmint i harslevelu, które Pók chętnie wprowadza do egerskiego świata wina. Jest delikatne, choć glicerynowe i gęste (lekko wyczuwalna beczka). Mocno gruszkowe (lekko słodkawe), ziołowe. Są ziarna słonecznika, suche liście, miód, rumianek, masło, pestki. Jest długie, intensywne i korzenne. W sumie wino cięższej wagi, gastronomiczne, nowoczesne, może na pewien sposób “nowoświatowe”. Powinno dobrze sprawdzić się do królika duszonego w śmietanie.
Pók Tamás
Sommelier, który postanowił rozwinąć skrzydła robiąc wina naturalne. Człowiek szalenie kreatywny, miłośnik natury, szczególnie jej lokalnych przedstawicieli, dlatego na etykietach swych win umieszcza rysunki występujących w Egerze zwierząt i roślin. Wina robi dla siebie, lecz dzięki naszemu uporowi, można je poznać nie wyjeżdżając z Krakowa. Win Poka nie sposób pomylić z innymi, na ich czele stoi odpowiednik Bikavera, Pajdos.