krako-043
Nagygalagonyas Kekfrankos
czerwone, wytrawne
WINIARZ
Pók Tamás
WINNICA
Nagygalagonyas
REGION, KRAJ
Eger, Węgry
SZCZEP
kekfrankos

Drugie z pary win Tamasa Poka pokazujących sens istnienia win naturalnych (razem z Nagy-eged). Równie piękna, ciemno rubinowa barwa. Aromat zdecydowanie owocowy, skomplikowany, głęboki, lecz przystępniejszy niż w przypadku konfiturowego Nagy-eged. Smak taniczny, złożony. Odnaleźć można aromatyczne czerwone i leśne owoce, ale także trochę ziół.

Ocena Mariusza Kapczyńskiego, vinisfera.pl
Wino zwiewne, delikatne, lekko malinowe, leśne. W ustach kruche, ma styl i elegancję. W smaku sporo jeżyn, czarnej porzeczkiu, trochę żywicy, ziół. Poukładane i ciekawe wino. W tle owoce jałowca, dziczyzny, żołędzi. Wino zgrabne, jędrne, z nerwem. Bardzo przyjemne, egerskie klimaty.
Pók Tamás
Sommelier, który postanowił rozwinąć skrzydła robiąc wina naturalne. Człowiek szalenie kreatywny, miłośnik natury, szczególnie jej lokalnych przedstawicieli, dlatego na etykietach swych win umieszcza rysunki występujących w Egerze zwierząt i roślin. Wina robi dla siebie, lecz dzięki naszemu uporowi, można je poznać nie wyjeżdżając z Krakowa. Win Poka nie sposób pomylić z innymi, na ich czele stoi odpowiednik Bikavera, Pajdos.