krako-044
Nagy-Eged Kekfrankos
czerwone, wytrawne
WINIARZ
Pók Tamás
WINNICA
Negy-eged
REGION, KRAJ
Eger, Węgry
SZCZEP
kekfrankos

Wino niebywałe. Wraz z Nagygalagonyas pokazują wyraźnie wartość win, fermentujących spontanicznie. Oba wina pochodzą z jednej winnicy, z siedlisk oddalonych od siebie zaledwie kilka kilometrów, powstały ze szczepu Kekfrankos, a zachwycają różnymi smakami i walorami.

Nagy-eged ma niezwykły, konfiturowy bukiet. Zapach ujmuje słodyczą malin, śliwek, porzeczek. Jednak w smaku słodkości ustępują miejsca taniczności, głębi, nutom pikantnym. Wino niełatwe, ciekawe.

Ocena Mariusza Kapczyńskiego, vinisfera.pl
Zupełnie inny styl niż wino omówione wyżej (Nagygalagonyas przyp. red.). Więcej tu owoców – jeżyn, wiśni, jagód. Wino jest bardziej dosadne, pełne (beczka) z nutą śliwki i kminku. Jest żwawe i charakterne, ma sporo ziemistego podbicia. Jest wyraziste, intensywne, ale jednoczesnie zachowuje umiar i balans. Finsiz – stara skóra, pieprz, korzenie. Całość soczysta, owocowa, gęsta i dobrze “spięta” kwasowością.
Pók Tamás
Sommelier, który postanowił rozwinąć skrzydła robiąc wina naturalne. Człowiek szalenie kreatywny, miłośnik natury, szczególnie jej lokalnych przedstawicieli, dlatego na etykietach swych win umieszcza rysunki występujących w Egerze zwierząt i roślin. Wina robi dla siebie, lecz dzięki naszemu uporowi, można je poznać nie wyjeżdżając z Krakowa. Win Poka nie sposób pomylić z innymi, na ich czele stoi odpowiednik Bikavera, Pajdos.