Kanyargos 2012
Kvaszinger Kanyargós Furmint 2011
białe, wytrawne
WINIARZ
László Kvaszinger
WINNICA
Olaszliszka
REGION, KRAJ
Tokaj, Węgry
SZCZEP
furmint

Aromaty cytrusowe, przywodzące na myśl świeży biały miąższ owoców, nuty gruszek i dojrzałych zielonych jabłek. Zbalansowana kwasowość współgra z idealnie gładką strukturą i wyraźnym owocem. Orzeźwiający dynamizm tego wina nadaje mu niepowtarzalny charakter.

László Kvaszinger
László Kvaszinger opiekuje się tokajską winnicą o wielopokoleniowej tradycji w Olaszliszce. Jego przodkowie zajmowali się uprawą winorośli na okolicznych wapiennych stokach już od początku XIX wieku. Obecnie wraz z ojcem i bratem, kładą nacisk na tradycyjne metody winifikacji, takie jak fermentowanie nieprzetworzonego moszczu gronowego w dużych dębowych beczkach. Warto odwiedzić pięknie usytuowany nad brzegiem rzeki Bodrog dom rodziny Kvaszinger - prowadzą gospodarstwo agroturystyczne, nastawione głównie na degustacje, jak i poznawanie tajników produkcji wina.