Hatalos Furmint Kvaszinger
Kvaszinger Hatalos Furmint 2012
białe, wytrawne
WINIARZ
László Kvaszinger
WINNICA
Olaszliszka
REGION, KRAJ
Tokaj, Węgry
SZCZEP
furmint

Wino o silnym aromacie lekko przydymionych jabłek, gruszek, słodkich przypraw i pigwy. Jego rześka kwasowość gwarantuje orzeźwienie i intryguje. Całość uwodzi, dzięki ciekawemu kontrastowi słodkich nut zapachowych z delikatnie cytrusowym smakiem. Idealne w zestawie z lekkimi przystawkami, sałatkami lub owocami morza.

László Kvaszinger
László Kvaszinger opiekuje się tokajską winnicą o wielopokoleniowej tradycji w Olaszliszce. Jego przodkowie zajmowali się uprawą winorośli na okolicznych wapiennych stokach już od początku XIX wieku. Obecnie wraz z ojcem i bratem, kładą nacisk na tradycyjne metody winifikacji, takie jak fermentowanie nieprzetworzonego moszczu gronowego w dużych dębowych beczkach. Warto odwiedzić pięknie usytuowany nad brzegiem rzeki Bodrog dom rodziny Kvaszinger - prowadzą gospodarstwo agroturystyczne, nastawione głównie na degustacje, jak i poznawanie tajników produkcji wina.