Godziny otwarcia:
poniedziałek: 10-18
wtorek-sobota: 10-22
niedziela: 10-20

15 maja Festiwal Polewki z Chwastożercami!

polew

Chcecie mieć polewkę? To zapraszamy 15 maja na Lipową, abyśmy wspólnie poświętowali przy polewce 😉 Dokładnie 626 lat wcześniej podobną polewkę miała Królowa Jadwiga… Wydała na nią pół grosza… Wy wydacie w zasadzie tyle samo, tylko po denominacji. Polewka będzie niezła, to pewne, bo przyrządzona z archaicznego warzywa, które w XVII w. zniknęło ze stołów. Będziecie mieć okazję spróbowania tego warzywa.

Udział: 35 PLN/os.
Zapisy do 11. maja: bar@krakoslowwines.pl

W programie:
– prezentacja archaicznych warzyw – nieuprawnych roślin jadalnych,
– degustacja wybranych roślin,
– królewska degustacja polewek w niejednej wersji (w tym: z podagrycznika)
– upominki roślinne
– muzyka późnośredniowieczna i renesansowa z dworu wawelskiego (Mikołaj Gomółka, Diomedes Cato, Heinrich Isaac, Jakub Polak, John Dowland i in.)
– konkurs / nagroda: słoik Gąszczu Paradoksalnego (czosnek niedźwiedzi i paradoksalny, sól kłodawska, miód wielokwiatowy, ocet jabłkowy żywy, olej rzepakowy)
– stroje z epoki mile widziane (1390 r.)

KONKURS:
Spośród osób, które poprawnie odpowiedzą na pytanie zadane w dniu 5 maja na tablicy wydarzenia zostanie rozlosowana nagroda; słoik GĄSZCZU PARADOKSALNEGO, tj. niepasteryzowanego przecieru z liści czosnku niedźwiedziego i czosnku dziwnego, oleju rzepakowego zimnotłoczonego, domowego octu jabłkowego, miodu wielokwiatowego i soli kłodawskiej różowej. Gąszcz ten jest mocny w smaku, więc starczy na długo jako dodatek do rosołu, polewek, sosów, kanapek, farszów itp..

MENU:
Podamy polewki z podpłomykami, niektóre kraszone olejem, twarogiem i piwem. W przyrządzeniu kilku polewek zastosujemy dodatek nieuprawnych roślin jadalnych, np. koziej stópki, czosnku paradoksalnego, kocimondy, czosnkowego ziela, lepczycy, mokrzycy, miduszki, skołojrzy, bylnika, drętwika i męskiej stałości.

PRODUKTY:
Polewki będą rozdzielone pod względem produktowym na wegańskie, wegetariańskie i odzwierzęce. Za niewegańskie produkty uznajemy też miody i cukier biały konwencjonalnie rafinowany (wybielany), którego nie stosujemy w żadnych naszych potrawach. Polewki będą podawane kolejno, więc każda osoba będzie mieć możliwość zrezygnowania z tych, które jej nie pasują.
W wybranych potrawach mogą być zastosowane produkty pochodzenia zwierzęcego oraz rozmaite alergeny, np. orzechy, ziarna, nabiał itp. Konsumenci zostaną poinformowani, jakie z ww. produktów zastosowano w potrawach.

Nie wyjdziecie głodni. Nie najadajcie się przed spotkaniem, chyba że macie 18 lat i zmiatacie wszystko, co się daje trawić. Spotkanie poprowadzi Mtka Chwastozercy, Anka Rumińska, antropolożka kultury, architektka, projektantka architektury i zieleni, ławkolożka, placemakerka, chwastożerczyni, ogólnie – dziwna jakaś… :)

Partnerzy Produktowi:
Brodataty + Molino.com.pl + Andrzej Mędrek. Ceramika. + Specjały spod Strzechy + Młyn Skokowa + Slow Food Dolny Śląsk + Slow Food Wroclaw i in.



Czy masz ukończone 18 lat?